tiistai 25. syyskuuta 2018

Sarpan keittiössä: Rapujuhlat

Rapurapurallaa!

Menneenä viikonloppuna vietimme rapujuhlia ystäväporukalla. Puitteet oli ihan täydelliset, pimeä mutta lämmin syyskuun ilta ja mieheni isän ja hänen vaimonsa katettu terassi lämmityksineen mahdollisti meille ruokailun ulkona merenrantanäkymin. 

Samalla ihanalla mökillä olen syönyt rapuja ensimmäistä kertaa 2 vuotta sitten, ja ajatus itse järjestetyistä juhlista jäi jo silloin muhimaan mieleen. Menun suunnittelin ja toteutin itse. Tällaiset illanvietot on aivan upea tapa viettää aikaa rakkaiden ihmisten parissa! 

Alkuun piti tietysti miettiä, minkälaisella budjetilla ja panostuksella homma hoidetaan. Meidän kuuden hengen ryhmärämä arvostaa hyvää ruokaa ja laadukasta juomaa, ja kun nämä nyt olivat ensimmäiset rapujuhlat meille, halusin laittaa kaiken itse alusta loppuun. Ja koska minussa on sitä perfektionistin vikaa, päätin panostaa esillepanoon ja tarjoilla valmiit annokset suoraan pöytiin. Kotoa pakkasin mukaan liinat, kaikki astiat, kynttilät ja muun tarpeellisen. Osan ruoasta esivalmistelin kotona, ja tein loppuun mökillä. Haasteita toi juhlia edeltävän päivän iltavuoro ja juhlapäivän aamuvuoro, mutta kuten olen jo todennut, huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen helpottaa todella paljon. :) Sillä aikaa kun minä huhkin töissä, mies valmisteli ravut, ja muu menu on mun käsialaa. Ravut jouduttiin tässä vaiheessa syksyä ostamaan pakasteesta, ja niille tehtiin simppeli tummalla oluella höystetty elvytysliemi. Siian graavasin itse edellisenä iltana ja loput valmistelut jäi lauantaille.

Menu

Alkupalat

Graavisiika
Mätiä sipulin sylissä
Saaristolaisleipä & Rapumousse

Blue Nun Gold Edition
 ***

Pääruoka

Uppomunatoastit
Keitetyt ravut
Omena-pekonisalaatti & Vaahterasiirappivinaigrette 

Mud House Sauvignon Blanc
Tillivodka
***

Jälkiruoka

Bailey´s panna cotta
Kahvi 

Irish Country Cream likööri
***

Iltapala

Suklaafondue
Kolmen juuston fondue
***



 




Alkuruoista siika onnistui oikein hyvin. Rapumoussen maun sain lopulta tasapainoon, mutta koostumus jäi harmittamaan, se oli nimittäin moussesta kaukana ja läsähti ihan totaalisesti. Nyt etsinnässä onkin parempi resepti. Ravut oli hyviä, ja niiden syöntiin löytyy netistä ohjeita videoineen. Ravuille ruokajuomaksi valitsin Mud Housen Sauvignon Blancin, joka toimi kyllä äyriäisten kanssa todella hienosti - kuiva, suomalaisen suuhun sopivan herukanlehtinen ja nokkosinen maku tuntui juuri sopivan ryhdikkäältä ruokajuomalta.

Toastit paahdettiin uunissa, kuorrutettiin  Dijon-sinapilla ja uppomunat tein mökkiolosuhteissa helpolla kelmukikalla; kananmuna rikotaan kelmutettuun lasiin ja keitetään kelmussa n. 4 minuuttia. 

Jälkiruoka panna cotta olikin kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta jännittävä kokemus, kotona näytti nimittäin että se ei ehdi hyytyä. Paniikki meinasi iskeä, mutta loppuillasta sain huokaista helpotuksesta kun koostumus oli kuin olikin aivan oikeanlainen.

Bailey´s panna cotta
6 annosta

3 liivatelehteä
2dl täysmaitoa
4dl kuohukermaa
½dl sokeria
2dl kermalikööriä

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri ja likööri ja kuumenna kiehumispisteeseen. Purista liivatteista vesi pois, ja lisää kattilaan. Sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet. Kaada annoskuppeihin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia. 

Helppoa! Kuvaa ei valitettavasti jälkkäristä ole, ilta oli jo kovin pimeä tässä vaiheessa. Itse pidin kermaliköörin ihanan pehmeästä mausta, mutta koska olen enemmän moussen ystävä, seuraavalla kerralla valmistan tällaisen jälkiruoan eri tavalla.  

Illan pimetessä herkuteltiin vielä vaahtokarkkeja, hedelmiä ja rapeita maalaispatongin paloja suklaa- ja juustofonduessa. Palaillaan niihin toisella kertaa!

-Sarppa-

 

1 kommentti:

  1. Tunnelmalliset rapujuhlat ja herkullinen menu :)

    https://merikapteeninvaimo.blogspot.com/

    VastaaPoista