perjantai 28. syyskuuta 2018

Sienipiirakkaa ja paras piirakkataikina!

Syksyistä perjantaita!

Tämän viikon ohjelmassa oli jälleen kaksi yövuoroa. Mun yövuorojen jälkeinen nukkuminen on ollut tosi haasteellista viimeisen vuoden aikana, kun mieheni on tehnyt töitä kotoa käsin ja kouluikäiset tyttäretkin ovat takaisin kotona jo varhain iltapäivällä. Tälläkin kerralla ensimmäisen yövuoron jälkeen unta riitti tasan 2 tuntia 😵 Olen asennoitunut tätä nykyä niin, että yövuorojen väleissä en ota stressiä kotitöistä tai mistään muustakaan, vaan keskityn ihan vaan lepäilemään.

Nyt kuitenkin mun laiskotteluvälipäivään tuli hommaa, kun ystävä oli reippaillut sienimetsällä ja ilmaantui yhtäkkiä meidän oven taakse kangasrouskusaaliinsa kans - mitäääää? :D Kyllä ilahdutti, että joku jaksaakin omien töidensä jälkeen nähdä vaivaa :) En ole koskaan aikaisemmin itse kokannut tai säilönyt sieniä, ja itseasiassa olen vasta opetellut syömään niitä tässä parin vuoden aikana. Postasin instagramiin kuvan saamastani yllätyksestä, ja sinne joku oman onnensa seppä kävikin kommentoimassa että eihän noita nyt kukaan syö, metsä täynnä ja sienitietämys täysin nolla.

No joo, niin onkin, enkä kyllä häpeä sitä edes myöntää. Mutta se että metsä on täynnä jotakin, tuskin vähentää ruoan arvoa ja mulle kyllä kelpaa kaikki syötävä mikä nenän eteen kannetaan. Pikainen googletus selvensi mitä kangasrouskulle pitää tehdä - ryöpätä, ja sen jälkeen päätin käyttää osan saaliista sienipiirakkaan ja loput pakastin sopivissa annoksissa myöhempää käyttöä varten. Lapsetkin suostui maistamaan, jes! Saa nähdä, saanko tästä innostuksen ruveta itse sienestämään. Syöminen ainakin onnistuu jo! :D

Tein aivan peruspiirakan, ja omasta mielestäni kangasrousku sopi tähän aivan yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin sieni. Piirakkapohjan ohje on kulkenut mukanani ysiluokan kotitaloustunnilta asti, ja on niin helppo ja toimiva etten ole viitsinyt edes kokeilla muunlaisia suolaisen piiraan pohjia. Tästä ohjeesta tulee pellillinen, jos teet pyöreään piirakkavuokaan niin tee puolet pienempi taikina (ja täyte).


Pohja:

6dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
300g voita
4 rkl vettä

Sekoita jauhot kulhossa, nypi jauhot ja voi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina pellille (käytän leivinpaperia) tai voideltuun piirakkavuokaan.

Täyte:
n. 1 litra sieniä
punainen suippopaprika
1 iso sipuli
3 chilipaprikaa
240g pekonia
suolaa, valkopippuria
4 dl ruokakermaa
240g smetanaa
4 munaa
3dl Punaleima Emmental juustoraastetta

Pilko pekonit ja sienet, kuutioi paprika, hienonna chili ja sipuli. Kypsennä pannulla. Lisää joukkoon ruokakerma, smetana, munat ja juustoraaste. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Kaada täyte piirakkapohjan päälle, ja paista uunissa 200 asteessa n. 35-40 minuuttia.

Ja herkuttele vaikkapa mausteisen chai-teen kera!

-Sarppa-

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta :)
    Tunnelmallista viikonloppua <3

    https://merikapteeninvaimo.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Ja olikin kyllä sitä =) <3

    -Sarppa-

    VastaaPoista