maanantai 22. lokakuuta 2018

Homemade sushi!


Hassua kyllä, mä oon ollut aiemmin aika ennakkoluuloinen uusia makuja kohtaan, ja sushi oli yksi niistä jutuista mistä ajattelin että en varmana pidä siitä, enkä tuu koskaan edes maistamaan. Jostain syystä mulla oli sellainen mielikuva että sushin valmistus on vaikeusasteeltaan jotain kvanttifysiikan kaltaista. Onneksi oon jossain vaiheessa elämää hoksannut että uusille ruokakokemuksille kannattaa olla avoin, ja että makuaisti vaatii noin 15 maistelukertaa tottuakseen. Mä oon oppinut syömään tomaattiakin, vaikka lapsena vesi valui silmistä kun kyläpaikassa en kehdannut jättää viipaletta lautasen reunalle (en saanut nielaistua vaan laitoin puoliksi syödyn viipaleen lopulta taskuun ja piilotin sen myöhemmin pihalle). 

Mieheni minun sijaan on kokenut sushinsyöjä, on käynyt monissakin eri sushipaikoissa ja yritti tietysti saada muakin mukaan. En suostunut, ajattelin että en lähe nolaamaan itseäni niiden puikkojen kans, ne on kuitenki ennemmin jonku silmässä eikä suinkaan mun ruokailuvälineinä :D Mies ei antanut periksi, vaan kertoi osaavansa tehdä sushia myös itse - ja tekikin. Niinhän siinä sitten kävi että rakastuin ihan vatsanpohjasta saakka sekä sushiin että siihen näkyyn kun mies häärää keittiössä! Siitä lähtien oonkin sitten syönyt sushia lähes viikottain - vaikka en suinkaan ole vaivautunut opettelemaan sen tekemistä itse - se olkoon ja pysyköön miehen bravuurina vaikkei sentään kvanttifysiikkaa olekaan. Lähikaupasta saa perjantaisin valmista sushia, ja vaikkei se vedäkään vertoja itsetehdylle, on se ihan käypää lounastavaraa kuitenkin. Ja oompas oppinut puikoillakin syömään, tosin aivan väärin mutta kuitenkin. Vähän niinkuin tää mun oma kymmensormijärjestelmä mikä naurattaa kaikkia :D

No mutta, tässä menneenä viikonloppuna sain tahtoni läpi - tehtiin sushia oikein yhteistuumin! Mikäs sen parempi tapa viettää kahdenkeskistä aikaa kuin kokkaillen ja musiikkia kuunnellen. 


Sushin valmistukseenhan löytyy ihan perusmarketeista käteviä valmiita paketteja, joissa on mukana kaikki mitä tarvitset - paitsi itse täytteet. (Riisi on!) Me valittiin tällä kertaa täytteeksi kurkkua, avocadoa, kevätsipulia, paahdettuja pellavansiemeniä, kylmäsavulohta, jättiravunpyrstöjä, surimia ja kirjolohen mätiä. Lisäksi tehtiin kaksi erilaista tahnaa ihan tavallisesta majoneesista ja Philadelphia - tuorejuustosta, toiseen pilkoin kevätsipulia ja toiseen tahnaan tonnikalaa. Kaikki ihan näppituntumalla, ei siis vieläkään kvanttifysiikkaa!

Sushin rullaamiseen löytyy paljon videoita youtubesta. 


Me tehdään perinteisesti ainakin näitä (alhaalta ylös):
Neliöt - meille jotka ei vaan viitsi opetella rullausta
Nigiri - riisipallo päällystetään kalalla tai ravunpyrstöllä
Maki - se perinteisin, riisi ja täyte rullataan levän sisään bambumaton avulla
Uramaki - väärinpäin rullattu, levä jää sisäpuolelle

Kotikutoinen sushi saa mun mielestä myös näyttää siltä. Ei oo kirurgintarkkuutta veitsenkäytössä mutta jumankekka että maku on kohallaan! Pellavansiemenet tuo aivan mielettömästi makua, ne kannattaa paahtaa kuivalla pannulla. 

Valitettavasti mun viinivalinta ei tällä kertaa oikein osunut nappiin. Bongattiin Sushis by Chavin Organic Chardonnay samalla reissulla kun haettiin kaikki raaka-aineet. Viini on ranskalaisen Bon Appetit - sarjan uusin tulokas, ja kuvaus lupailee raikasta makuparia erityisesti kalalle. En siinä kiireessä sitten sen kummemmin katsonut sokeripitoisuutta, ja täytyy kyllä sanoa että nyt oli aivan liian makea viini mun makuun. Varmasti toimii paremmin jos olet puolimakeiden hedelmäisten viinien ystävä, vaikka tämä mielestäni kyllä puolikuivana myytiin. Pitää taas ensi kerralla muistaa että niin kiire ei oo etteikö ehtis katsoa vähän tarkemmin mitä ostoskoriin työntää.

Mutta se sushi, voi ettien että!

Nautiskellaan wasabin, soijan ja mison kera!

Rapunigiri ja maki jossa päällä lohenmäti

Uramaki, paahdetut pellavansiemenet. Namnamnam.

Visuaalinen silmä lepää kun kattaa nätisti. Kukat ja kynttilät on arjen luksusta.-Sarppa-

3 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää, kaunis kattaus :)

    VastaaPoista
  2. Eli mun pitää varmaan kans antaa sushille uus mahdollisuus. Olen vasta kerran sitä maistanut, kertaakaan en ole tehnyt, mutta mulle jäi vähän sellanen fiilis, että ei se oikein ollut mun juttu.
    Ehkä annan siis vielä sushille toisen tilaisuuden! ;)

    VastaaPoista