sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Kauneimmat lasiaarteeni!

Muistan kun haaveilin jo ensimmäisessa omassa kodissani, kuinka mulla sitten aikuisena olisi täydelliset sarjat kauniita astioita. Jostain syystä keramiikka ja lasitaide on vetänyt mua puoleensa jo monia vuosia, onhan se yksi taiteen ja luovuuden muoto sekin. Mun sydämen on vienyt kotimainen lasitaide, keramiikka ja tietysti myös käyttöesineet, ja jos joku muotoilijoista täytyisi mainita, niin se olisi Kaj Franck jonka pelkistetyssä ja riisutussa muotokielessä on vaan sitä jotakin. Meiltä löytyy Franckin suunnittelema Teema-sarja arkiastiastona, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä voi hyödyntää myös juhlakattauksissa. Myös jokaiselle varmasti tuttu Kartio-lasi on Franckin käsialaa. Teeman lisäksi mun kaapista löytyy uudempaa tuotantoa olevaa kesäistä Runo-sarjaa jonka kuosin on suunnitellut Heini Riitahuhta, sekä mun mielestä talveen sopivaa sadunomaista Taikaa jossa taas yhdistyy Heikki Orvolan sekä Klaus Haapaniemen visiot ja osaaminen. Uusin ihastukseni on, hassua kyllä, Arabian rumimmaksikin sarjaksi teilattu Ruska design by Ulla Procopé. Mun skandinaavinen, luonnonläheinen sisustajansilmä rakastui tähän sarjaan kun tajusin että tämän parempaa astiastoa ei pimenevän syksyn teehetkiin voi olla! Eikä voikaan, sen materiaali on todella lujaa ja muotokieli niin kotoinen. Uskon, että Ruska on tulossa voimakkaasti takaisin muotiin. Jenkeissä joku myyntisivusto oli arvioinut kyseisen sarjan arvoksi n. 1000 dollaria jo pari vuotta sitten. Omat Ruskani kuudelle löysin viimeisimmällä kirpparikierroksella hintaan 20e.

Monta muutakin unelmien keräilykohdetta on vielä olemassa - sekä vanhaa että uutta. Valitettavasti Arabian uuni ei Suomessa enää lämpene, mutta oikein mielenkiintoinen on sen tuore manttelinperijä VAJA Finland, joka lupaa pysyä kotimaisena. 

Tulipa siinä asiaa keramiikasta vaikka tarkoitus oli kirjoittaa lasista! :D En käyttölasin suhteen pidä juurikaan värillisestä lasista, vaan olen hankkinut ainoastaan kirkasta lasia tähän tarkoitukseen. Arkilaseina toimii vuorotellen Aino Aalto sekä Kartio, ja vähän fiinimpiin kattauksiin Wirkkalan klassikko Ultima Thule jota olen perinyt äidiltäni ja hankkinut lisää kirppareilta. Pidän toki myös Kastehelmestä, mutta sen sarjan juomalasien muoto ei miellytä. Kynttilälyhtyinä ja maljakkona Kastehelmi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mun laseista ja astioista muuten suurin osa on hankittu käytettynä kirpputoreilta ja facebookin myyntiryhmistä. Ostan uutta vain akuuttiin tarpeeseen, mikäli juuri silloin ei satu etsimääni käytettynä löytymään.

Yksi lasisarja on kuitenkin ylitse kaikkien muiden, ja se on suomalaisen lasimuotoilija Nanny Stillin suunnittelema Grapponia, ja mun makuun kirkkaana tietysti tämäkin. Sarjan jokainen osa on yhtä kaunis ja ihan minkä tahansa kattauksen saa näyttämään upealta lisäämällä siihen Grapponiaa. Sarja on ollut tuotannossa 70-luvulla, ja sitä on valmistettu useissa eri väreissä. Vielä en ole ajatellut siirrynkö keräämään myös värillisiä kappaleita, multa nimittäin vielä puuttuu joitakin myös tätä kirkasta. 

Erityisesti nuo pikarit on mulle todella mieluisat, niitä ollaan löydetty vasta nuo kaksi kappaletta ja lisää sopisi vielä löytyä. Kyllä maistuu taas kuuma glögi hyvältä tarjoiltuna noin kauniista lasista. 
<3

-Sarppa-

2 kommenttia: